Soarta patrimoniului universităților private este la mâna Curții Constituționale care va tranșa subiectul luna viitoare. Magistrații se vor pronunța pe 27 iunie asupra sesizării formulate de președintele Traian Băsescu în privința legii promovate de doi foști PDL-iști, actualmente PSD-iști, senatorul Petru Filip și deputatul Cătălin Croitoru, potrivit căreia în caz de dizolvare, lichidare sau desființare, patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare revine fondatorilor.
În fapt este vorba despre o modificare a legii educației promovate de fostul ministru Daniel Funeriu, modificare ce a trecut de Parlament pe 23 aprilie a acestui an.
În sesizarea depusă la Curtea Constituțională, șeful statului susține că prevederea potrivit căreia patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare este proprietatea privată a fondatorilor și nu a persoanei juridice, „constituie o îngrădire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor instituții de învățământ superior, ca persoane juridice”.
„În același timp, prevederile potrivit cărora dispoziția asupra patrimoniului instituției de învățământ superior este condiționată de acordul fondatorilor, limitează dreptul de dispoziție, ca parte componentă a dreptului de proprietate al persoanei juridice”, adaugă șeful statului, precizând că în Constituție se prevede că „proprietatea privată este garantată în mod egal de lege, indiferent de titular”.
Funeriu acuză „interesele ilegitime” din sistemul românesc de învățământ
Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a calificat modificarea legii educației drept o dovadă a existenței „intereselor ilegitime” din învățământul românesc. Funeriu a făcut această declarație, la GÂNDUL LIVE, în contextul discuției despre prima nominalizare la șefia Educației a rectorului Universității Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu, pe care a identificat-o ca fiind un simbol al „intereselor ilegitime”. Fostul ministru a susținut că soțul acesteia, deputatul Cristian Dumitrescu, a fost unul dintre susținătorii „celebrei legi care permite fondatorilor să dizolve universitatea cu recuperarea întregului patrimoniu clădit fără taxe, fără TVA”.
Citește și Ediția Gândul LIVE din 17 mai. Fostul ministru Daniel Funeriu vorbește despre situația învățământului din România
Andronescu vorbește de „o abordare incorectă” în legea Funeriu
Nu de aceeași părere este fostul ministru al Educației, din timpul guvernării PSD, Ecaterina Andronescu, care este de părere că legea Funeriu a avut „o abordare incorectă” față de patrimoniul universităților private.
„Când s-au înființat aceste universități și se vor mai înființa, cei care au inițiativa privată vin cu un patrimoniu, patrimoniul fondatorilor. Acest patrimoniu al fondatorilor, cu care au venit de acasă, să spunem, crește pe măsură ce universitățile evoluează în timp. Ceea ce a stabilit legea educației – și a corectat o inițiativă care este acum la promulgare este ca acest patrimoniu – este ca acest patrimomiu, la închidere, să nu revină fondatorilor, ci sistemului de învățământ sau statului. Noi am spus când universitatea X va decide să-și închidă porțile, acest patrimoniu va reveni fondatorilor”, a spus Ecaterina Andronescu, în emisiunea GÂNDUL LIVE.
Întrebată dacă s-a făcut o evaluare a acestui patrimoniu, fostul ministru a spus că nu crede că „are cineva evaluarea”.
„Sunt averi care înseamnă mai mult decât patrimoniul universităților private. Nu se gândește nimeni să treacă acest patrimoniu la stat”, a mai comentat Andronescu.
Citește și Ecaterina Andronescu, la GÂNDUL LIVE. Clasa pregătitoare trebuie să rămână la școală sau la grădiniță. Cum s-ar putea rezolva problema camerelor de supraveghere la Bac