Curtea Constituțională decide, pe 27 iunie, cui rămâne patrimoniul universităților private. Ce spun doi foști miniștri ai Educației

Curtea Constituțională decide, pe 27 iunie, cui rămâne patrimoniul universităților private. Ce spun doi foști miniștri ai Educației
Publicat: 28/05/2012, 22:47
Actualizat: 29/05/2012, 10:00

Soarta patrimoniului universităților private este la mâna Curții Constituționale care va tranșa subiectul luna viitoare. Magistrații se vor pronunța pe 27 iunie asupra sesizării formulate de președintele Traian Băsescu în privința legii promovate de doi foști PDL-iști, actualmente PSD-iști, senatorul Petru Filip și deputatul Cătălin Croitoru, potrivit căreia în caz de dizolvare, lichidare sau desființare, patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare revine fondatorilor.

În fapt este vorba despre o modificare a legii educației promovate de fostul ministru Daniel Funeriu, modificare ce a trecut de Parlament pe 23 aprilie a acestui an.

În sesizarea depusă la Curtea Constituțională, șeful statului susține că prevederea potrivit căreia patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare este proprietatea privată a fondatorilor și nu a persoanei juridice, „constituie o îngrădire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor instituții de învățământ superior, ca persoane juridice”.

„În același timp, prevederile potrivit cărora dispoziția asupra patrimoniului instituției de învățământ superior este condiționată de acordul fondatorilor, limitează dreptul de dispoziție, ca parte componentă a dreptului de proprietate al persoanei juridice”, adaugă șeful statului, precizând că în Constituție se prevede că „proprietatea privată este garantată în mod egal de lege, indiferent de titular”.

Funeriu acuză „interesele ilegitime” din sistemul românesc de învățământ

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a calificat modificarea legii educației drept o dovadă a existenței „intereselor ilegitime” din învățământul românesc. Funeriu a făcut această declarație, la GÂNDUL LIVE, în contextul discuției despre prima nominalizare la șefia Educației a rectorului Universității Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu, pe care a identificat-o ca fiind un simbol al „intereselor ilegitime”. Fostul ministru a susținut că soțul acesteia, deputatul Cristian Dumitrescu, a fost unul dintre susținătorii „celebrei legi care permite fondatorilor să dizolve universitatea cu recuperarea întregului patrimoniu clădit fără taxe, fără TVA”.

Andronescu vorbește de „o abordare incorectă” în legea Funeriu

Nu de aceeași părere este fostul ministru al Educației, din timpul guvernării PSD, Ecaterina Andronescu, care este de părere că legea Funeriu a avut „o abordare incorectă” față de patrimoniul universităților private.

„Când s-au înființat aceste universități și se vor mai înființa, cei care au inițiativa privată vin cu un patrimoniu, patrimoniul fondatorilor. Acest patrimoniu al fondatorilor, cu care au venit de acasă, să spunem, crește pe măsură ce universitățile evoluează în timp. Ceea ce a stabilit legea educației – și a corectat o inițiativă care este acum la promulgare este ca acest patrimoniu – este ca acest patrimomiu, la închidere, să nu revină fondatorilor, ci sistemului de învățământ sau statului. Noi am spus când universitatea X va decide să-și închidă porțile, acest patrimoniu va reveni fondatorilor”, a spus Ecaterina Andronescu, în emisiunea GÂNDUL LIVE.

Întrebată dacă s-a făcut o evaluare a acestui patrimoniu, fostul ministru a spus că nu crede că „are cineva evaluarea”.

„Sunt averi care înseamnă mai mult decât patrimoniul universităților private. Nu se gândește nimeni să treacă acest patrimoniu la stat”, a mai comentat Andronescu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Inundații în Spania. Ultimele cuvinte ale unor români către fiica lor: „Sună la 112, nu...
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
"Un deceniu de mediocritate politică și o campanie dezolantă". Crin Antonescu analizează prestația principalilor candidați...
Primele imagini din penthouse-ul în care urmează să se mute Culiță Sterp cu Daniela Iliescu
Două tinere s-au înecat pentru că au refuzat să poarte veste de salvare, ca să...
Americanii își cumpără buncăre, în așteptarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Vânzările au explodat în ultimele luni
Ninge săptămâna viitoare în România! Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
Cum să scapi de febră în doar câteva minute. Remediul țigănesc vechi, ideal pentru a...
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În...
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus...
6 români au fost găsiți în Valencia, iar alți 5 ar putea fi morți: „Nu...
TOP 5 – 'Spărgătoarele de căsnicii' din showbiz-ul românesc
Mai are dreptul polițistul să îți dea amendă, dacă refuzi să semnezi procesul verbal?
Google a primit o amendă cu 34 de zerouri, mai mare decât toţi banii din...
Ce au văzut pe cerul nopții i-a lăsat MUȚI! Creatura a apărut de nicăieri
Aparatul care se montează obligatoriu pe mașini. Registrul Auto Român (RAR) a făcut anunțul
Cele mai tari bancuri ale românilor. O selecție unică
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
VIDEO "Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe". Mort când voia să cumpere un...
VIDEO Unde a dus-o Iancu pe Denisa, după nuntă? "No, ce zici, îți place viitorul,...
Cine era Melania Trump înainte de a deveni Primă Doamnă. O poveste impresionantă despre ambiție
BANCUL ZILEI. Șeful intră furios pe ușă și îl prinde pe Bulă în flagrant, cu...
De ce le este oamenilor frică de clovni? Un studiu ar fi dezvăluit psihologia din...